Kıdem tazminatı - An Overview

Fonda 10 yıl adına ödeme yapılan bir işçi biriken parayı alacağı yaşa gelmeden de ev ya da araba alacağı zaman fondan belli miktarda para çekebilecektir.

Yine özelleştirme işlemi sonucu kamuya ait hisselerin devri de işyeri devri olarak değerlendirilemez. Özelleştirmede işyeri aynı tüzel kişilik altında faaliyetini sürdürmekte sadece kamuya ait hisselerin bir kısmı ya da tamamı el değiştirmektedir.

İşvereniniz iş anlaşgentlemanızı kusurlarınız sebebiyle bitirmişse tazminat alamayabilirsiniz. Kendi işini yapanlar ve 4C sınıfı memurlar kıdem tazminatı alamazlar.

Toplumda işçinin istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı alamayacağı şeklinde bir düşünce hâkimdir. Ancak bu tamamen yanlıştır. Zira işçi kanunda belirtilen haklı sebeplerden birinin varlığı halinde istifa ederek iş10 ayrılması halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Yukarıda sıralanan haklarınıza yönelik başvurularınızı, adresinden ulaşabileceğiniz Veri Sahibi Başvuru Formu’nu doldurarak Şirketimize iletebilirsiniz. Talebinizin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvurularınız ücretsiz olarak sonuçlandırılacaktır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre tarafınızdan ücret talep edilebilecektir.

İspat yükü kendisinde olan işveren, geçerli ve haklı nedende davacının davranışının veya yetersizliğinin işyerinde olumsuzluklara yol açtığını ve iş ilişkisinin çekilmez hal aldığını da ispat etmelidir.

İşveren haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshetmişse veya işçinin yaptığı fesih haksız bir fesih ise işçi, kıdem tazminatına hak kazanamaz.

İşçi kendi isteği ile ayrılıyorsa ve erkek ise muvazzaf askerliği nedeniyle iş10 ayrılmak zorunda kalmış olması,

1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesine göre işveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık dışındaki nedenlerden dolayı sözleşmesi feshedilen sigortalılara bu hak verilmektedir.

Erkeklerin askere gitmesi durumunda sülüs belgesini işverene getirmesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanır.

Ancak hakları ne kadar kanunla güvence altına alınmış olsa da bu haklardan faydalanmak için işlerin de bu Kıdem tazminatı haklarını bilmesi gerekiyor. Kıdem tazminatı da kanunla işçilere tanınmış en önemli haklardan biridir.

Bulunan değer ile çalışanın toplam çalıştığı süreye karşılık gelen kıdem tazminat tutarı hesaplanır.

İşçinin işveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları nedeniyle işten çıkarılmamış olması.

Buna göre iş kanunu kapsamında çalışan bir bayan işçi bir yıllık kıdemini doldurduktan sonra evlendiği takdirde iş10 ayrılması durumunda kıdem tazminatı alabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *